Krilat. A rat...

14 Apr, 2011

Kratka dilemika (ovu reč svakako treba uvesti u vokabular)

Samo reči varljive... — Autor hartofilax @ 18:55

   Sve mi nekako u glavi prizvuk Basarinih reci o velikim istinama... Nikako da mu se otrgnem. Veliko ime...kažu pametniji... I, da znate da je u pravu.

   Koliko god velikih istina se dalo na dlan čitaocu, one uvek predstavljaju samo siže i nikad u pravom smislu neće biti prepoznate i primenjene već ostaju samo naučene kao pesma koja se obavezno mora naučiti za ocenu, a čiji sadržaj i težina nisu primereni uzrastu u kom se pesma uči... Velike istine, olako izrečene su kao delo Mali princ... Često, tako "poklonjene" one se olako i zaboravljaju jer ne postoji nikakvo stanje empatije niti prethodno iskustvo koje bi te istine potvrdilo i dalo im onu pravu, nezaboravnu dimenziju. Sva zivotna iskustva, usidrena u ljudskim umovima, uvek duže traju od svih najvećih misli koje je isti taj um nekad registrovao. Postoje dva rešenja... Ili povezati iskustvo sa istinom i tako napraviti jedan večano koristan spoj ili se osloniti na književnost i pristupiti joj krajnje empatično, crpeći iz nje i iskustva i istine. Sigurno da je mnogo više onih koji mogu samo ovo prvo, u suprotnom , čitava stvarnost u ovoj zemlji bi bila sasvim drugojačija.

   Dakle, ne trošite novac na kojekakve "Trezore mudrosti", "Misli velikih" i slične stvari sem ako niste sedamdesetogodišnjak koji je proživeo i sito i rešeto.

   I, zaista, vreme je da se taj Mali princ pomeri bar za tri godine unapred te da ga obradjuju ovi malo stariji mladi...

 

Tijosavljević Stefan


Komentari

  1. Pomeriće se "Mali princ". Naša Pričalica je objavila dve mudre knjige bajki. Idi na njen blog

    Autor sanjarenja56 — 01 Jun 2011, 19:56

  2. Svratiću za neki dan kad budem imao više vremena za čitanje, sad mi ispitni rok u jeku pa sam u manjku s vremenom. Hvala svakako

    Autor hartofilax — 01 Jun 2011, 20:31


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs